Havo science

De havo-opleiding is een 5-jarige opleiding. Na het behalen van je eindexamen ontvang je het havodiploma, dat toegang geeft tot hogere beroepsopleidingen. Ook kan je met je havodiploma doorstromen naar de vijfde klas van het atheneum. Met onze havo-opleiding krijg je een degelijke algemene ontwikkeling en zodoende een goede voorbereiding op het hoger onderwijs (hbo). Als havoleerling ben je zowel met de theorie als de praktijk bezig. Dat betekent dat je de kennis die je opdoet in de lessen, ook kunt toepassen in levensechte situaties.

Je wordt uitgedaagd om je verstand te gebruiken, maar ook om te luisteren naar je hart. Je leert jezelf ontdekken en keuzes te maken die bij je passen. Je zult ontdekken welke schoolvakken je echt liggen. Elk vak leert je meer over je eigen talenten en tegelijkertijd leer je meer over anderen. En over vijf jaar? Dan weet je niet alleen goed wat je wilt, maar ook dat je dat kunt gaan doen!

Ook leer je om over grenzen heen te kijken; tijdens de lessen, bij de talenturen, maar ook bij allerlei activiteiten buiten de les: de excursies, de werkweek en nog veel meer. Je krijgt de ruimte om jezelf te zijn, je talenten te ontwikkelen en te groeien op jouw manier.

Havo met science
Er is veel vraag naar mensen met een hogere opleiding die vakoverstijgend en kritisch kunnen denken. Je moet dan in staat zijn om meerdere vakken toe te kunnen passen bij het oplossen van verschillende problemen. Het Farel Lyceum biedt je als havoleerling de kans om deze kunde in de vingers te krijgen via het vak science.

Wat is science?
Het woord science betekent letterlijk wetenschap. In de wetenschap wordt onderzoek gedaan door middel van kleine stapjes. Wanneer je je afvraagt waarom iets werkt, stel je een vraag: de onderzoeksvraag. Vervolgens stel je een verwachting waarom je denkt dat het werkt, voordat je aan de slag gaat met een proefje om je verwachting te testen. Uiteindelijk weet je of je verwachting klopt, waarop je een conclusie kunt baseren.

Maar… wat is het vak science dan?
Bij science leer je wat onderzoek doen is en bovendien hoe je dat moet doen. Dit leer je het best door zelf proefjes te doen. Denk bijvoorbeeld aan ‘het maken van een vulkaan’, ‘verst vliegende papieren vliegtuigen maken’ en ‘het bouwen van een eigen waterraket’. Je leert welke stappen er worden gezet bij het doen van onderzoek en er wordt aandacht gevestigd op hoe resultaten gepresenteerd moeten worden. Dit gebeurt door middel van werken in Excel, het schrijven van
verslagen, maar ook door het geven van presentaties.

Is science wat voor jou?
Ben jij iemand die zich regelmatig afvraagt hoe dingen werken? Ben jij vaak benieuwd of gemaakte uitspraken kloppen? Zou jij het antwoord willen krijgen op deze en andere vragen door het doen van onderzoek? Dan is havo met science wat voor jou!